sâmbătă, 25 martie 2017

Eroul copilului cu autism

   Pe eroi ii gasesti de multe ori in desenele animate pe care le urmareste copilul tau sau in povestioarele pe care i le citesti inainte de culcare. Sunt personaje cu puteri magice, care isi salveaza , iubeste si insoteste semenii in calatoriile lor de-a lungul vietii. Dar si in viata copilului cu autism exista cel putin un erou. Iar cei norocosi sunt inconjurati de mai multi eroi.
    De cele mai multe ori, eroul copilului cu autism este mama. Un personaj cu puteri magice, totdeauna disponibil si aparent ...doar aparent... neobosit.
    Cand devii mama te schimbi ca om, iti schimbi prioritatile si programul, dar cand devii mama unui copil cu autism te transformi, fara sa-ti dai seama si fara sa ai alta optiune, intr-o luptatoare. O persoana care isi gaseste rezerve de putere cand nici macar ea nu mai crede ca le are, un om care se agata de orice posibila resursa pentru a mai face un pas in recuperarea copilului sau.
    Sunt mama unui copil cu autism si cunosc sute de mamici care au copii diagnosticati cu autism. Din afara, te uiti la ele si le spui: "Esti o femeie puternica!", dar ele nu se simt asa. De multe ori se simt neputincioae, epuizate ori neintelese. Alteori simt ca au cucerit un munte, iar asta se intampla cand copilul a facut un mic progres.
    Ce ar darama o mama de copil cu autism?
    Pai...sa vedem...diagnosticul, depresia, oboseala, divortul, crizele de comportament ale copilului, respingerea celorlalti, nesomnul, lipsa prietenilor, lipsa unei vieti sociale firesti, optiuni extrem de restranse in privinta serviciilor pentru persoanele cu autism, gandurile la ce se va intampla cand ea nu va mai fi, etc.
     Dar are voie aceasta mamica sa fie daramata?
     Poate ca are voie, dar nu-si permite. Nu are timp sa fie daramata. Trage un bocet puternic, nu doarme cateva nopti, ia pastile pentru depresie ori anxietate si merge inainte. Daca gaseste pe cineva caruia sa-i povesteasca prin ce trece si acel cineva chiar o intelege, se considera norocoasa.
     Am insistat asupra mamicii, pentru ca e eroul principal. Dar copilul cu autism are uneori parte de mai multi eroi. Terapeutii care isi fac treaba asa cum trebuie, care pun suflet si pasiune in programul terapeutic, sunt eroi care schimba viata copilului cu autism. In cazurile fericite, terapeutii fac echipa cu familia, iar asta e reteta sigura catre progres, fie el mic sau mare.
     In categoria eroilor as enumera si educatori, invatatori, profesori, iar uneori tabloul e completat frumos de oameni care vin in viata copilului cu autism fara sa aiba o pregatire in domeniul autismului, dar care accepta provocarea de a se alatura copilului in drumul sau spre a deveni "un om mare". Acestia sunt antrenorii de inot ori de diverse alte sporturi, profesorii de muzica, de pictura ori indrumatorii unor activitati catre care par a fi inclinati copiii nostri speciali.
   Copilul cu autism e un Fat-Frumos care intalneste in drumul vietii ajutoare, eroi care il insotesc si ii arata calea. Iar daca ar putea (iar unii ajung sa poata), copiii cu autism le-ar multumi acestor eroi pentru ce fac.
    In locul lor, le spun eu, un mare MULTUMESC tuturor eroilor din viata copiilor cu autism. Respect!

2 comentarii:

  1. Emotionant si adevarat...incomplet totusi
    Din acest tablou lipseste cineva....
    Da , TATA !
    Despre tata nu se spune mai nimicsau chiar deloc...credeti ca pentru tatal copilului cu autism sau oricare alta dizabilitate , e mai usor ?
    Poate pentru cei care dau bir cu fugitii cand apar problemele.
    Dar cei care raman ? Ei nu sunt eroi ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveți dreptate. Am omis tăticii și am omis bunicii. O parte din tătici chiar sunt eroi pentru copilul cu autism, iar o parte dispar în ceață. Pentru tăticii și bunicii eroi, jos pălăria!

    RăspundețiȘtergere