vineri, 3 iulie 2015

Cum face fata copilul meu vizitelor la medic?

         Pe langa diagnosticul principal al copilului, cel de autism, inevitabil pe parcursul dezvoltarii sale apar tot felul de probleme medicale: raceli, accidentari, probleme dentare, febra, durere, etc. Cel mai dificil e in cazul copiilor cu autism care nu ne pot comunica unde ii doare sau macar faptul ca exista un anumit discomfort. Il vezi ca plange, dar nu stii de ce o face, nu poti decat sa ghicesti, sa presupui ca probabil nu se simte bine. Si ce e mai dureros pentru un parinte decat sa isi vada copilul suferind si sa nu-l poata ajuta?
        Daca e sa ajungi la Urgente cu el, e o adevarata loterie. Conteaza mult ce medic de garda nimeresti, cata rabdare si bunavointa are acesta pentru a reusi sa iti consulte copilul, un copil care pe langa faptul ca se simte rau, e si intr-un mediu nou, trebuie sa se lase atins de un om pe care il vede pentru prima data in viata lui. Am experimentat situatii in care medicul avea o mare reticenta in a-mi atinge copilul, spunand senin ca daca incearca sa ii examineze amigdalele, risca sa fie muscat, si nu vrea. Am intalnit insa si medici ”jos palaria” , care au avut rabdare de fier, au trecut cu eleganta peste urletele si zbaterile copilului cu autism.
       E clar ca mersul la doctor e un stres, poate fi chiar si pentru un copil care nu are autism. De preferat si de ajutor ar fi daca reusiti sa va ”stabiliti” la un singur medic pediatru, care cu timpul sa cunoasca istoricul copilului tau, sa creeze o relatie de apropiere cu el si sa nu fie deranjat de agitatia caracteristica. Si copilului ii va fi mai usor sa se obisnuiasca si sa treaca cu bine peste consultatia medicala.
       Aceeasi recomandare as avea-o si in cazul analizelor medicale. E bine daca va stabiliti un cabinet si ramaneti sa faceti analizele doar la el. Copilul va asocia in timp locul cu procedura si va fi mai linistit. Chiar si personalul medical va sti cum sa abordeze copilul cu autism, cunoscandu-l de ceva vreme.
         Indiferent ca e verbal sau nonverbal, nu uitati sa pregatiti copilul pentru ce urmeaza. Daca intelege limbajul, spuneti-i ca mergeti la medic si cam ce se va intampla acolo. Daca este obisnuit cu sistemul de comunicare prin pictograme, aratati-i pictogramele corespunzatoare.
       Sanatate multa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu