vineri, 10 iulie 2015

Oare va vorbi copilul meu???

     Asta a fost intrebarea pe care am pus-o si eu unui terapeut cu care a lucrat copilul meu la inceput si asta e intrebarea pe care fiecare parinte care are copil cu autism si-o pune siesi sau terapeutilor cu care vine in contact. Mai ales ca, la majoritatea copiilor cu autism, initial acestia au avut limbaj in jurul varstei de 1 an si apoi l-au pierdut. Cand reaparitia limbajului intarzie, parintii sunt din ce in ce mai nelinistiti, fiind nevoiti sa faca fata frustrarilor copilului atunci cand acestia se simt neintelesi, sa intuiasca ce-i doare atunci cand se simt rau sau ce-si doresc atunci cand nu stiu sa exprime acest lucru.
       E greu pentru un specialist sa-ti raspunda la aceasta intrebare, pentru ca nu ai cum sa ghicesti cum va evolua copilul. Exista, din pacate asa zisi ”specialisti” care se arunca in niste prognoze total nefondate, dand verdictul parintilor dupa o privire aruncata copilului sau o ”evaluare” de cateva minute: COPILUL TAU NU VA VORBI NICIODATA! sau invers PANA LA FINALUL ANULUI COPILUL TAU VA VORBI! . Feriti-va de astfel de ”specialisti”, eu ii consider toxici, neprofesionisti si nu te ajuta cu nimic.
       E clar ca orice parinte si-ar dori ca fiul sau fiica lui sa vorbeasca. E evident ca orice femeie si-ar dori sa auda cum copilul ei striga MAMA. Insa nu toti avem acest noroc.
       Daca limbajul inca nu a aparut, asta nu inseamna ca abandonam lupta de a-l face pe copilul nostru sa comunice. Daca fiul tau nu are limbaj, nu inseamna ca tu trebuie sa te opresti sa-i denumesti obiectele din jur sau actiunile pe care le faceti impreuna.
       Sistemul de comunicare PECS este de asemenea foarte util. In ciuda parerilor gresite, folosirea pictogramelor PECS nu impiedica aparitia limbajului, dimpotriva. Faptul ca terapeutul sau echipa de terapeuti impreuna cu familia au hotarat folosirea acestui sistem de comunicare nu inseamna ca s-a hotarat abandonarea incercarilor de a dezvolta limbajul copilului. Cu siguranta pictogramele, dupa ce copilul intelege logica folosirii lor, vor ajuta copilul sa-ti comunice ce vrea, vor introduce un program structurat in viata de zi cu zi, prin intocmirea unui orar.
         Nu ezitati sa puneti in casa pictograme in locurile in care e nevoie pentru a-l ajuta pe copil sa se orienteze. Nu iti fa griji de ce vor spune prietenii sau rudele care iti intra in casa. Le explici care e rolul acestor pictograme si daca li se pare ciudat, e strict problema lor. Important e sa vina in sprijinul copilului tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu