luni, 6 iulie 2015

Tratamentul medicamentos la copilul cu autism

            Din start trebuie mentionat faptul ca nu exista tratament medicamentos care sa vindece autismul. Medicamentele ce sunt prescrise copilului cu autism au scopul de a ajuta in gestionarea unor probleme ce vin la pachet cu autismul: problemele de somn, agitatie, deficit de atentie. De asemenea, e bine de stiut ca tulburarile de comportament nu se remediaza cu medicamente, ci cu un program terapeutic sustinut, tintit pe remedierea problemei de comportament. In cazul copiilor agresivi sau autoagresivi medicamentele pot cel mult sa-i mai tempereze agitatia, dar nu rezolva problema.
          Medicul psihiatru recomanda aceste medicamente, informeaza parintele despre rolul acestor medicamente si cum trebuie administrate. Evident ca parintele hotaraste daca ii administreaza aceste medicamente. Asa cum copiii sunt diferiti si parintii sunt diferiti, iar deciziile privind medicamentatia in autism le apartin.
          Daca tu ca parinte, te-ai hotarat sa ii dai copilului tau cu autism medicamentele prescrise de medic, ti-as sugera unele aspecte. Sunt parinti care testeaza mai intai medicamentele pe ei insisi, ca sa vada cum reactioneaza. Si, total subiectiv, in functie de ce parere au despre medicamentatie, simt tot felul de lucruri: ba ca le amorteste o mana, ba ca aud nu stiu ce zgomote, ca sunt agitati, etc. Insa acesti parinti nu se gandesc, cred, la faptul ca ei nu au autism, nu au comportamentele si simptomele copilului cu autism. Si pana la urma fiecare din noi reactionam diferit chiar si la o banala aspirina. Deci, nu garanteaza nimeni ca, ce ai simtit tu cand ai luat o doza din medicamentul copilului tau, asta va simti si el.
        O alta categorie de parinti sunt cei care sunt impotriva medicamentelor, dar vad ca fara ele copilul este atat de agitat, incat nu-l pot controla. Si fac atunci o mare greseala, care mai mult face rau copilului, in ciuda intentiilor bune ale parintelui. Doua-trei zile ii dau medicamentul, doua-trei zile nu i-l dau. E ca si cum unui fumator ii dai 3 zile tigari, 3 zile nu. Acesti parinti imi spun: pai ieri nu i-am dat si nu a fost agitat!. Da, asa o fi, dar cand dai un timp indelungat un medicament, acesta nu se elimina in totalitate din organism in cateva ore.
        A nu se interpreta cele scrise mai sus, cum ca va indemn sa dati medicamente copilului dumneavoastra. Cele mentionate se adreseaza celor care au hotarat sa le dea copiilor medicamente. Tu decizi daca ii dai sau nu tratament medicamentos.
       Nu pot sa inchei acest subiect fara sa mentionez si sa atrag atentia asupra unui lucru: ce se potriveste unui copil, nu se potriveste in mod obligatoriu si copilului dumneavoastra. Nu incercati medicamente de care ati auzit la alti parinti, fara ca ele sa ii fi fost prescrise copilului vostru de catre un medic specialist!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu